آیا مراقبه پاسخ بدن به استرس را تغییر می دهد؟

بسیاری از مطالعات نشان می‌دهند که مراقبه می‌تواند موجب کاهش استرس شود. با این حال، بیشتر مطالعات بر اندازه گیری های ذهنی استرس، مانند گزارش های شخصی، تکیه کرده اند. تحقیقات علمی کمی نشان داده است که مراقبه تا چه میزان می تواند استرس را کاهش دهد. پژوهش های جدید آزمایشگاه تحقیقاتی ارتش ایالات متحده و دانشگاه تگزاس شمالی به دنبال بررسی این موضوع است.

محققان یک سال را صرف توسعه یک استراتژی جدید برای اندازه گیری استرس کردند. این تکنیک از بی نظمی ضربان قلب برای ارزیابی سطح استرس در مغز استفاده می کند. این مطالعه که در Frontiers in Psychology منتشر شد ، نشان داد که مراقبه طولانی مدت می تواند تغییرات فیزیولوژیکی دائمی را ایجاد کند. مراقبه ممکن است نحوه واکنش بدن به استرس را تغییر دهد.

اندازه گیری استرس در مغز از طریق ضربان قلب

نظارت بر تغییرات در مغز می تواند دشوار باشد. این مطالعه از یک روش جدید، تکنیک تبعیت پویا (DST) برای پردازش این تغییرات کوچک استفاده کرد. در این تکنیک از ریتم قلب برای اندازه گیری سطح استرس در مغز و سیستم عصبی استفاده می شود.

ضربان قلب طبیعی دارای بی نظمی های جزئی است ولی فاصله زمانی بین ضربان قلب می تواند در طول یک طیف تغییر کند. این تغییرات اغلب به دلیل ورودی از سیستم عصبی (به ویژه مغز) است. گره سینوسی که «پیس میکر قلب» نامیده می شود و ضربان قلب را تنظیم می کند. توسط دو سیستم در بدن کنترل می شود:

  • سیستم عصبی سمپاتیک که در هنگام استرس فعال می شود. باعث می شود گره سینوسی سریعتر شلیک کند.
  • سیستم عصبی پاراسمپاتیک، که بدن را آرام می کند (و ممکن است در طول مراقبه فعال شود). باعث می شود گره سینوسی کندتر شلیک کند.

تکانه های رقابتی این سیستم ها باعث ایجاد بی نظمی جزئی در ضربان قلب فرد می شود.

محققان سطح تغییرات ضربان قلب را قبل و در طول مراقبه اندازه گیری کردند. این عدد نشان می دهد که مراقبه چقدر استرس را در مغز کاهش می دهد.

آیا مراقبه می تواند مغز را تغییر دهد؟

محققان از DST برای مقایسه دو شکل مراقبه استفاده کردند:

  • مراقبه چی:  شرکت کنندگان در حین نفس کشیدن باز و بسته شدن نیلوفر آبی را در شکم خود تجسم می کردند.
  • کوندالینی یوگا: شرکت کنندگان تمرینات تنفسی و مانترا خواندن را انجام می دادند، و به صورت چهار زانو نشسته بودند.

نشان داده شد که هر دو نوع مراقبه استرس را در بدن کاهش می دهند. محققان دریافتند که کوندالینی یوگا باعث کاهش بیشتر استرس می شود. تنفس ساختار یافته در کوندالینی یوگا ممکن است به تفاوت بین اشکال مراقبه کمک کند.

مراقبه طولانی مدت در هر دو شکل، کاهش استرس دائمی را ایجاد کرد و شرکت کنندگان در عملکرد اجرایی بهبودهایی نشان دادند. این تغییرات ممکن است به فرد کمک کند تا بهتر با استرس های بیرونی کنار بیاید. ارتش امیدوار است از مدیتیشن برای کاهش استرس پس از سانحه (PTSD) در سربازان استفاده کند.

این مطالعه می گوید تحقیقات بیشتری در مورد مراقبه و استرس مورد نیاز است. (این فراخوان شامل تحقیق در مورد اثربخشی DST به عنوان اندازه‌گیری تغییرات مغزی می‌شود.) در حال حاضر، داده‌ها از این ایده پشتیبانی می‌کنند که تسکین استرس مرتبط با مدیتیشن با تغییرات فیزیولوژیکی مرتبط است.

چندین رویکرد برای درمان شامل عناصر ذهن آگاهی یا مراقبه است. یک مثال، درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT) است. هدف MBCT افزایش ذهن آگاهی به عنوان راهی برای تغییر رفتار و کاهش تکرار افکار مضر می باشد.

منبع Good Therapy

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *